A Manjaro letöltése

From Manjaro Linux
Jump to: navigation, search

Áttekintés

BigManjaroIcon.png

Mind a 32 mind a 64 bites Manjaro változatok ISO fájlként tölthetőek le. Az ISO fájl egy lemezkép másolata, de nem egy, másol beilleszt módszerrel készült, másolat. Inkább egy nyers gépi kódú másolat ami elkészíti a lemez fájljait, könyvtárait. Ezért ha csak simán rámásolsz egy ISO fájlt egy lemezre (vagy pendrivra) az nemfog működni, arról nem lehet telepíteni. Ezért szükséged van egy lemezíró programra ami nyers adatokat lefordítja fájlokká, könyvtárakká. Egy lenti linken megtalálod azt is, hogyan írd ki az ISO fájlt lemezre Linuxon és Windowson.


note: A szabály alóli kivétel a virtuális gépre történő telepítés Oracle's Virtualbox, használatával, ekkor nem kell kiírni mivel a virtualbox képes közvetlenül olvasni az ISO fájlt mint egy virtuális lemezt.

Az ISO fájloknál a 32 bites változatok i686.iso- ra végződnek, míga 64 bittesek x86_64.iso-ra. Ellenőrizd hogy a rendszered nek megfelelő változatot töltsd le, mert:

  • a 64 bittes változat nem müködik 32 bites rendszeren
  • a 32 bites változat nem használja ki a 64 bites rendszer lehőségeit


Manjaro kiadások

Két kiadási forma közül választhatsz:

1. The full edition: (teljes kiadás) Amiben készen kapsz mindent, a népszerű programok, asztali környezet és a kodekek előre vannak telepítve. Ez a jó választás azoknak akik ki szeretnék próbálni a Manjaro rendszert telepítés nélkül, Live-CD-ként használva megismerhetik. Ezekben a kiadásokban az ISO fájl neve tartalmazza az előtelepített asztali környezet nevét. Például manjaro-xfce az XFCE asztali környezettel települ.

2. The NET edition: (NET kiadás) ez csak az alaprendszert tartalmazza, semmi sincs előtelepítve benne. Parancssorból indítható, ami jobb, a tapasztalt felhasználóknak akik az alapoktól akarják felépíteni a saját rendszerüket. Ezek az ISO fájlok mindig manjaro-net-tel kezdődnek.


ISO fájlok letöltése

Mindegyik stabil és teszt kiadásnak saját könyvtárara van ami tartalmazza a 32, 64 bites és a NET verziókat. Mindegyik könyvtár tartalmazza a megfelelő checksum fájlokat is amikkel ellenőrizhető a letöltött ISO fájlok épsége (nem sérült-e meg a fájl letöltés közben) Az egyik lenti linken találsz útmutatót hogyan ellenőrizd.

Stabil kiadások mindennapi használatra készültek. Ez,a jó választás az egyserű felhasználóknak. Mindegyik stabil kiadás - a 0.8.0-tól kezdve – letölthető a Sourceforge weblapról Stable Release section linkről. Lehetőség van még torrent letöltésére is itt.

Download from Sourceforge stable
direct Stabil kiadás
torrent Stabil kiadás

Teszt kiadások a fejlesztőknek és a tesztelőknek készülnek, céljuk a hibák megkeresése és javítása, a hibák jelzésével a fejlesztők felé segíthetsz a következő stabil kiadás elkészítésében. Ezek a kiadások elsődleges operációs rendszerként nem alkalmasak a mindennapi használatra.. Ha mégis ki szeretnéd próbálni (célszerű virtuális gépen) mindegyik aktuális kiadás elérhető Sourceforge weblapon a Test Build section linken.


A Sourceforge huszonnégy lehetősége:

Akik szenvednek a lassú letöltéstől, tudniuk kell hogy változatos elhelyezkedéssel a Sourceforge 24 tükör szerverrel rendelkezik.

Sourceforge.Try.Another.Mirror-1.png


Másik szerver választásához klikk a „mirror”-ra a szövegben ami színnel és aláhúzással is ki van emelve.


Sourceforge.Try.Another.Mirror-2.png


Aztán válasz másik szervert, ennyi az égész.Lásd még