Manjaro downloaden

From Manjaro Linux
Jump to: navigation, search

Overzicht

BigManjaroIcon.png

De 32 en 64 bit versies van Manjaro zijn beschikbaar als ISO bestanden. Een ISO bestand is een exacte kopie, ook image genoemd, dat de bootcodes en de mappenstructuren bevat. Een ISO bestand plaats je niet zomaar met 'kopiëren en plakken' op bijvoorbeeld een USB stick, je hebt een image schrijf programma nodig om de ruwe (raw) data te vertalen naar mappen en bestanden op een CD/DVD en/of USB stick. Instructies om dit te doen zowel in Linux als in Windows vind je hieronder.


note: Er is een uitzondering in de regel. Indien je Manjaro wenst te installeren in een virtuele omgeving gebruik makend van Oracle's Virtualbox, dan moet je het ISO bestand niet branden, aangezien Virtualbox het rechstreeks als virtuele schijf kan inladen.

ISO bestanden beschikbaar voor 32 bit systemen eindigen op i686.iso, terwijl images voor 64 bit systemen eindigen op x86_64.iso. Gelieve na te kijken ofdat je de juiste ISO image voor je systeem download aangezien:

  • een 64 bit ISO werkt niet op een 32 bit systeem, en
  • een 32 bit ISO gebruikt niet de volledige mogelijkheden van een 64 bit systeem.

Manjaro Edities

Er zijn 2 Manjaro edities beschikbaar om te downloaden:

1. De volledige editie: deze editie van Manjaro komt als een complete oplossing met alles voorgeïnstalleerd; inclusief een desktop omgeving, diverse populaire software en codecs. Dit is de ideale keuze voor diegenen die Manjaro eerst willen uittesten als Live-CD zonder het te moeten installeren. Het ISO bestand van een volledige editie bevat de voorgeïnstalleerde desktop omgeving in de bestandsnaam. Bijvoorbeeld, een ISO bestand beginnend met manjaro-xfce heeft de XFCE desktop omgeving voorgeïnstalleerd..

2. De NET editie: is een editie enkel met een basis installatie, een volledig uitgeklede editie zonder voorgeïnstalleerde software. Startende vanuit de commandline interface, is deze editie het meest ideaal voor de gevorderde gebruiker die zijn Manjaro installatie zelf wil opbouwen. Het ISO bestand van een NET editie zal altijd starten met manjaro-net.

Een ISO bestand Downloaden

Elke stabiele-en testuitgave van Manjaro heeft zijn eigen folderstructuur, met daarin de 32 en 64 bit versies van de volledige-en NET edities. In elke folder vind je de relevante checksum bestanden voor verificatie van de gedownloade ISO bestanden, om slechte downloads uit te sluiten. Onderaan is er een link naar de pagina waar uitgelegd wordt hoe je de checksums kan uitvoeren.

De Stabiele Uitgaves van Manjaro zijn over het algemeen bedoeld als de standaard gebruikte voor de meeste Manjaro gebruikers. Elke stabiele uitgave, beginnnede vanaf versie 0.8.0, kan gedownload worden via Manjaro Stabiel op de Sourceforge website. Er is ook een torrent optie om Manjaro ISO's via torrent binnen te halen via Sourcefourge. of Linuxtracker (onofficiële bron)

Download via Sourceforge
direct download Stabiele Versies
torrent Stabiele Versies
Download via Linuxtracker
torrent Stabiele Versies

De Test Builds van Manjaro zijn bedoeld voor testers en ontwikkelaars, die de laatste versies willen draaien en aan bugtracking doen. Algemeen gezien zijn deze builds niet stabiel genoeg voor een alledaags productie systeem ; indien je deze toch wil uitproberen, doe je dit best in een virtuele machiene. Elke nieuwe testbuild kan worden gedownload via Test Build sectie of via de Sourceforge website.


24 Mirrors op Sourceforge:

Indien je trage downloadsnelheden ondervindt met Sourcefourge, kies dan één van de andere 24 download mirrors vanop verschillende locaties.

Sourceforge.Try.Another.Mirror-1.png

Om van mirror te veranderen, klik op try another mirror - het woord mirror is aangeduid in het blauw en als url link.


Sourceforge.Try.Another.Mirror-2.png


Selecteer de gewenste mirror.

Dat is alles

Downloaden via Torrents

Torrents zijn beschikbaar, zowel voor onze core releases: XFCE, Openbox en Net Edities, als ook voor onze Community Edities: KDE, GNOME/Cinnamon, MATE, E17, LXDE & Netbook.

Zie ook