Pacman Overzicht

From Manjaro Linux
Jump to: navigation, search

Overzicht

Pacman is een package manager specifiek ontwikkeld voor gebruik in Arch linux. Men gebruikt het voor installatie, opwaardering, configureren en verwijderen van software. Pacman word algemeen gebruikt door middel van terminal; All commando's hieronder varieren van taken die men onderneemd.

pacman mechaniek

Wanneer pacman worden gebruik is er altijd een bepaald gebruik. Door het niet te volgen zal pacman altijd een soort fout melding vertonen.

sudo pacman -Abcd

Zoals u ziet. na pacman is er altijd een streepje. Gevolgd door een hoofdletter in dit geval een A maar kan ook een andere letter zijn. Daarna is het gevold door 3 kleine karakters. Wanneer de eerste karakters ook klein is dan heb je meestal een fout.

Synchroniseer met Manjaro Repositories

Uw Manjaro linux systeem heeft een database van alle software pakketten (inc. systeem & applicatie's) dat is beschikbaar van de officiele repositories. Dit word gebruikt om pacman te helpen om een update te herkennen. Wanneer database niet is ververst. Dan zal men niet kunnen vergelijken of er een nieuwe update. om the synchroniseren mmoet men het volgende doen:

sudo pacman -Syy


Opwaarderen van systeem

Tip: Dit zal u eerst doen na installatie van manjaro !

Om uw systeem optewaarderen, open een terminal en voer in:

sudo pacman -Syu

Om simultaam te synchoniseren en systeem opwaarderen, gebruik de volgende commando:

sudo pacman -Syyu

Opzoeken van software en bekijk informatie

Het is mogelijk om pacman te gebruiken om software pakketten op te zoeken dat is beschikbaar is om te downloaden & the installeren. Maar men geeft ook waar of het geinstalleerd is in het systeem. Verder kun je ook informatie opvragen vanuit pacman over een bepaalde pakket.

Opzoeken van software met pacman

Manjaro's software repository's voor elke gewenste software, wat je ook zoekt of wilt. De sudo commando is hierbij niet nodig. Om een pakket op te zoeken in de officiele manjaro repository

Wat u ook wilt of zoekt wat er gebracht word. In de Manjaro repository's kun he vinden zonder dat u Sudo moet gebruiken. Volgende commando is :


pacman -Ss [software package name]


Als voorbeeld :

pacman -Ss leafpad

Doorzoeken van uw systeem

In toevoeging, is het ook mogelijk om software lokaal te zoeken! Dat wilt zeggen voor software die al is geinstalleerd. Dat doet u dmv:

pacman -Qs [software package name]


Zoekt u meer informatie achter een pakket. Zoals de packager of afhankelijkheden dan doet u het volgende :


pacman -Qi [software package name]


Het is ook mogelijk om meer informatie te krijgen:


pacman -Qii [software package name]


Om een lijst te verkrijgen van alle geinstalleerde pakketten, bibliotheken of afbeelding bestanden:

pacman -Ql


Wanneer u bij een update file exist krijgt. en krijgt een path weergegeven wat er al bestaat kunt u het eigenaar achterhalen :

pacman -Qo [/ path/ van de bestand / ]


Warning: Where using the above command, expect to see a lot of text flying through the terminal for a while!

Afhankelijkheden

Om een lijst weergave van afhankelijkheden van een bepaald software pakket ( andere software pakket dat nodig is om het te laten werken) , voer je de volgende commando in :

pactree [software pakket naam]

Wezen

Wezen in het engels orphans , Dat zijn software waar ooit als afhankelijkheden zijn geinstalleerd. Maar uiteindelijk de hoofdpakket is verwijderd waar misschien de afhankelijkheden niet is verwijderd of de afhankelijkheden zijn upstream veranderd waardoor de pakket niet meer door een ander pakket meer nodig is. Is het niet meer nodig door iets anders, dus om het weer te geven doet u dit :

pacman -Qdt


Het is aangeraden om wezen te verwijderen van uw systeem, ook al is het onschuldig, Ze hebben geen doeleinde en anders dan dat, het gebruikt hdd ruimte. Dit is beter dan per een te verwijderen, het volgende commando zal het doen voor u :

sudo pacman -Rs $(pacman -Qdtq)

zie Orphan Package Removal Voor gedetailieerd informatie (eng)

Downloaden en Installeren Software Pakketten

Software Pakketten kan worden gedownload en geinstalleerd vanuit scala an bronnen, en niet alleen van de officieele Manjaro repo's. Al hoewel, noteerd u ook als u pakketten installeerd van onofficieele bronnen, is het volledig op eigen risico!


Pakketten van de Manjaro Repository's

Om een software pakket vanuit de terminal te installeren , syntax is :


sudo pacman -S [software pakket naam]

Als voorbeeld, om leafpad te downloaden & the installeren, zal u het volgende invoeren:

sudo pacman -S leafpad
Tip: Veel software pakketten ( in speciaal complex applicatie's) zal andere pakketten ook nodig hebben - het is bekend als afhankelijkheden - Het zal die pakketten installeren wanneer het nodig is. De afhankelijkheden zal pacman ook gelijk installeren. Maar bij sommige software pakketten hebben voor bepaalde functies optioneel afhankelijkheden en dat moet je zien met pacman -Qi [ pakket naam] .

Het is ook mogelijk om alleen software pakketten te downloaden zonder echt te installeren door het volgende te doen:


sudo pacman -Sw [software package name]

Pakketten van AUR (Arch User Repository)

Dit is een voorbeeld van een onofficiele repository. AUR pakketten, de bronnen ervan komt uit verschillende bronnen. Het kan ubuntu zijn fedora noch Freebsd of een prive-webruimte. De gemeenschap beoordeeld ook de pakketten. Uit stemmingen kunt u zien of het ok is of niet. maar wilt vaak niet zeggen. Maar het is altijd mogelijk bij een nieuwe update de pakket gebroken is. Vaak is zo, een herinstallatie vanuit de aur of wachtend voor een moment voor een herinstallatie soms arch repo veranderd en als u stable gebruikt moet u even wachten voor dat u de aur pakket kan gebruiken om wekens upstream iets veranderd heeft zoals een pakket split.

Warning: Soms is geduld ene schone zaak. Maar hangt ook af wat je hebt geinstalleerd. Als u bijvoorbeeld unity desktop hebt geinstalleerd als voorbeeld, en het gebruikt gtk-ubuntu 3.16 en van repo gtk opwaardeerd naar 3.18 dan vervangt de gtk de gtk-ubuntu pakket waarschijnelijk. uiteindelijk zal je met een half gebroken systeem zitten. soms is het ook opletten wat je vervangt vanuit de aur. omdat het soms upstream moeilijkheden kan brengen.

om een pakket te installeren van AUR met een wrapper voor pacman zoals yaourt


yaourt -S [software pakket naam]

zie The Arch User Repository voor meer details

Pakketten installeren van lokaal of internet

Iedere distributie zoals Debian, Fedora of Arch. Heeft zijn eigen pakket formaat. Enigste waar alles overeenkomt is verpakt in Tar. Maar de indeling van de pakketten maken zulke pakketten vrijwel uniek.

Waar Debian *.deb gebruikt. Gebruikt Manjaro / Arch *.pkg.tar.xz !

Wanneer je systeem update of software installeerd word de pakketten standaard geinstalleerd in

/var/cache/pacman/pkg

Als u wilt downgraden naar vorige versie kan het perfect zo zijn dat u die pakket van de cache kan gebruiken om te downgraden naar de vorige versie, omdat te installeren

sudo pacman -U [/var/cache/pacman/pkg/][softwarepakket-versie-architectuur.pkg.tar.xz]

U kunt de pakket eventueel downloaden van een mirror of van archlinux site. Als het in Download folder is kunt u gewoon:

sudo pacman -U [pakket]

Maar eventueel restreeks van site is ook mogelijk

sudo pacman -U http:/link/van/webadres/pakketnaam.pkg.tar.xz


Maar het is natuurlijk niet mogelijk om elke Tar.xz te installeren. het is vrijwel uniek verpakt, arch pakketen. Daarmee dat het de systeem architektuur of 'any' met pkg ervoor stat!

To install a package already downloaded onto your system (the file name should end in pkg.tar.xz), the basic syntax is:

sudo pacman -U [/package_path/][software package name.pkg.tar.xz]


Dus kortom gezegd: Pacman -U , kunt u pakketten installeren die lokaal zijn gedownload van een server of van een folder. Enige conditie zal zijn het een linux folder moet zijn.

Verwijderen van Applicatie's en Software Pakketten.

Net als bij het installeren kunt u ook pakketten verwijderen. ! Maar de keuzes zijn vaak overrompeld als u niks van de keuze afweet.De basis syntax om een software pakket the verwijderen is :


 Sudo pacman -R[abc] pakket naam


[abc]

Met pacman -R Verdwijderd u alleen enkel de pakket., de R is met hoofdletter. Maar na de R komen er ook meerdere keuzes waar u de verwijdering vaakwel een diepere betekenis kan geven. waar [abc] komt zijn extra opties.

n = Verwijderd configs van dat bestand s = Verwijderd mee geinstalleerde afhankelijkheden die niet meer nodig zijn c = Cascade mode. Verwijderd tot te wortel toe, meer agresieve manier om van de afhankelijkheden

       af te komen. Maar risico kan soms zijn. Dat sommige afhankelijkheden onnodig word verwijderd.


voorbeeld :

  sudo pacman -Rns pakket

verwijderd de config ongebruikte afhankelijkheden en configs.

Cascade kan ervoor zorgen dat afhankelijkheid zeker word afgehaald maar je moet althans weten wat je doet.

Verwijderen van Buffer

Je systeem heeft een pakket buffer van gedownloaden software pakketten. Het kan soms handig zijn als een update is misgelopen en dan dat moment kunt downgraden. Maar soms kan de buffer goed oplopen. Dan moet je een keer alles zuiveren om schijf ruimte te kunnen besparen.


Om een deel van de buffer te verwijderen maar de laaste versies te behouden doe :

sudo pacman -Sc

Anders, verwijder de buffer compleet. Maar gebruik dit commando met zorg.

sudo pacman -Scc


Voor tips om hoe makkelijk te beheren van /var/cache/pacman/pkg voor uw gemak Maintaining /var/cache/pacman/pkg for System Safety.

Pakketten blokkeren, tervoorkoming om up te graden

Bron : Arch Wiki

Pacman configuratie is gelocaliseerd in /etc/pacman.conf

Om een specifiek pakket achtertehouden, te voorkomen voor updaten

IgnorePkg=pakket-naam

Voor meerdere pakketten gebruikt een spatie tussen meerdere pakketen.

Een groep achterhouden

IgnoreGroup=gnome

gnome is hierbij een voorbeeld!

Het leren van pacman opties.

Het is altijd een goed idee om te leren van de krachtige pacman. Pacman heeft overigens ook een eigen 'manpage'.

dus man pacman en u krijgt een manpage van pacman!

Er zijn natuurlijk talloze andere bronnen zoals :

https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman/Rosetta , wanneer je gewoon bent met Apt-get :)

Troubleshooting

A separate page for pacman troubleshooting is available here.


See Also