Manjaro MBR ve GPT ve BIOS ve UEFI ile ilgili bazı temel bilgiler

MBR ve GPT ve BIOS ve UEFI ile ilgili bazı temel bilgiler

From Manjaro
This page is a translated version of the page Some basics of MBR v/s GPT and BIOS v/s UEFI and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Türkçe • ‎français • ‎русский

MBR

Ana önyükleme kaydı (MBR), IBM PC uyumlu sistemler ve ötesinde kullanılması amaçlanan sabit diskler veya çıkarılabilir sürücüler gibi bölümlenmiş bilgisayar yığın depolama aygıtlarının en başında bulunan özel bir önyükleme sektörü türüdür. MBR kavramı 1983 yılında PC DOS 2.0 ile halka tanıtıldı.

MBR, dosya sistemlerini içeren mantıksal bölümlerin bu ortamda nasıl düzenlendiğine ilişkin bilgileri tutar. Bunun yanı sıra MBR, genellikle kontrolü yükleyicinin ikinci aşamasına geçirerek veya her bölümün birim önyükleme kaydı (VBR) ile birlikte kurulu işletim sistemi için bir yükleyici olarak işlev görecek yürütülebilir kod da içerir. Bu MBR koduna genellikle önyükleme yükleyicisi denir.

MBR'deki bölüm tablosunun organizasyonu, bir diskin maksimum adreslenebilir depolama alanını 2 TB (232 × 512 bayt) ile sınırlar. Bu nedenle, yeni bilgisayarlarda MBR tabanlı bölümleme şemasının yerini GUID Bölümleme Tablosu (GPT) şeması alma sürecindedir. Eski sistemler için sınırlı bir geriye dönük uyumluluk sağlamak amacıyla GPT, MBR ile bir arada bulunabilir. [1]

GPT

GUID Bölümleme Tablosu (GPT), genel benzersiz tanımlayıcılar (GUID) kullanan, fiziksel bir sabit diskteki bölümleme tablosunun düzenine yönelik bir standarttır. Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (UEFI) standardının (Birleşik EFI Forumu, PC BIOS'unun değiştirilmesini önerdi) bir parçasını oluştursa da, ana önyükleme kaydı (MBR) bölümleme tablolarının sınırlamaları nedeniyle bazı BIOS sistemlerinde de kullanılır. mantıksal blok adreslerini (LBA) ve boyut bilgilerini depolamak için 32 bit kullanın.

MBR tabanlı bölümleme tablosu şemaları, (genellikle) dört "birincil" bölüm için bölümleme bilgilerini ana önyükleme kaydına (MBR) ekler (bu, bir BIOS sisteminde aynı zamanda sistemi önyükleme işlemini başlatan kod için kapsayıcıdır). GPT'de, diskin ilk sektörü "koruyucu MBR" için ayrılmıştır; böylece BIOS tabanlı bir bilgisayarın GPT diskinden başlatılması desteklenir, ancak önyükleme yükleyicisi ve İşletim Sisteminin her ikisinin de GPT uyumlu olması gerekir. Sektör boyutundan bağımsız olarak GPT başlığı cihazın ikinci mantıksal bloğunda başlar. [2]


GPT, MBR'de kullanılan silindir kafası sektörü (CHS) adreslemesinin yerine modern mantıksal blok adreslemeyi (LBA) kullanır. Eski MBR bilgileri LBA 0'da bulunur, GPT başlığı LBA 1'dedir ve bölüm tablosunun kendisi de bunu takip eder. 64 bit Windows işletim sistemlerinde GPT için 16.384 bayt veya 32 sektör ayrılır ve diskteki ilk kullanılabilir sektör olarak LBA 34 kalır. [3]

MBR ve GPT

MBR diskiyle karşılaştırıldığında GPT diski, MBR'nin destekleyemediği 2 TB'tan büyük birimleri destekleyebilir. Bir MBR diskinin temel veya dinamik olabileceği gibi, bir GPT diski de temel veya dinamik olabilir. GPT diskleri ayrıca MBR ile sınırlı olan 4 birincil bölüm yerine 128 adede kadar bölümü destekler. Ayrıca GPT, diskin sonunda bölüm tablosunun bir yedeğini tutar. Ayrıca GPT diski, bölüm tablosunun çoğaltılması ve döngüsel artıklık denetimi (CRC) koruması nedeniyle daha fazla güvenilirlik sağlar. [4]

GUID bölümleme tablosu (GPT) disk bölümleme stili, boyutu 2 terabayt ve üzeri birimleri destekleyen ana önyükleme kaydı (MBR) disk bölümleme stiline kıyasla, boyutu 18 eksabayta kadar olan birimleri ve disk başına 128 bölümü destekler. Disk başına en fazla 4 birincil bölüm (veya üç birincil bölüm, bir genişletilmiş bölüm ve sınırsız mantıksal sürücü). MBR bölümlenmiş disklerin aksine, platformun çalışması için kritik olan veriler, bölümlenmemiş veya gizli sektörler yerine bölümlerde bulunur. Ek olarak, GPT bölümlenmiş diskler, gelişmiş bölüm veri yapısı bütünlüğü için yedek birincil ve yedek bölüm tablolarına sahiptir. [5]

BIOS

IBM PC uyumlu bilgisayarlarda, Sistem BIOS'u, ROM BIOS'u veya PC BIOS'u olarak da bilinen Temel Giriş/Çıkış Sistemi (BIOS), bir ürün yazılımı arayüzünü tanımlayan fiili bir standarttır. Adı, 1975 yılında CP/M işletim sisteminde kullanılan Temel Giriş/Çıkış Sisteminden gelmektedir. BIOS yazılımı PC'de yerleşiktir ve bilgisayar açıldığında çalıştırılan ilk yazılımdır.

BIOS'un temel amaçları, sistem donanım bileşenlerini başlatmak ve test etmek ve yığın bellek aygıtından bir önyükleyici veya işletim sistemi yüklemektir. BIOS ayrıca donanım için soyutlama katmanı, yani uygulama programlarının ve işletim sistemlerinin klavye, ekran ve diğer giriş/çıkış aygıtlarıyla etkileşime girmesi için tutarlı bir yol sağlar. Sistem donanımındaki değişiklikler, donanıma doğrudan erişmek yerine BIOS hizmetlerini kullanan programlardan BIOS tarafından gizlenir. Modern işletim sistemleri, BIOS'un sağladığı soyutlama katmanını göz ardı eder ve donanım bileşenlerine doğrudan erişir. [6]

UEFI

Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü (UEFI) (başlangıç U-E-F-I olarak veya n olmadan "unify" gibi telaffuz edilir), bir işletim sistemi ile platform ürün yazılımı arasındaki yazılım arayüzünü tanımlayan bir spesifikasyondur. UEFI, tüm IBM PC uyumlu kişisel bilgisayarlarda bulunan Temel Giriş/Çıkış Sistemi (BIOS) ürün yazılımı arabiriminin yerini alacak şekilde tasarlanmıştır. Uygulamada çoğu UEFI görüntüsü, BIOS hizmetleri için eski destek sağlar. UEFI, başka bir işletim sistemi olmasa bile bilgisayarların uzaktan tanılanmasını ve onarılmasını destekleyebilir.

Orijinal EFI (Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü) spesifikasyonu Intel tarafından geliştirilmiştir. Bazı uygulamaları ve veri formatları Windows'unkileri yansıtıyor.] 2005 yılında UEFI, EFI 1.10'u (EFI'nin son sürümü) kullanımdan kaldırdı. UEFI spesifikasyonu Birleşik EFI Forumu tarafından yönetilir.


BIOS ve UEFI

UEFI, daha büyük sabit sürücülerin daha iyi kullanılmasını sağlar. UEFI, sabit disk bölümlemenin geleneksel ana önyükleme kaydı (MBR) yöntemini desteklese de, iş burada bitmiyor. Ayrıca, MBR'nin bölümlerin sayısı ve boyutuna getirdiği sınırlamalardan muaf olan GUID Bölümleme Tablosu (GPT) ile de çalışabilir. GPT, maksimum bölüm boyutunu 2,19 TB'tan 9,4 zettabayta yükseltir.

UEFI, BIOS'tan daha hızlı olabilir. UEFI'deki çeşitli ince ayarlar ve optimizasyonlar, sisteminizin daha önce olduğundan daha hızlı başlatılmasına yardımcı olabilir. Örneğin: UEFI ile, acil giriş yapmanız gerekmediği sürece donanım işlevlerini (RAID denetleyicisi gibi) ayarlamanızı isteyen mesajlara katlanmak zorunda kalmayabilirsiniz; ve UEFI yalnızca belirli bileşenleri başlatmayı seçebilir. Önyüklemenin hızlandırılma derecesi, sistem yapılandırmanıza ve donanımınıza bağlı olacaktır; bu nedenle, önemli veya küçük bir hız artışı görebilirsiniz.

UEFI'de teknik değişiklikler çoktur. UEFI, BIOS'a sığdırılamayacak kadar kullanışlı ve kullanışlı özelliklere sahiptir. Bunlar arasında kriptografi, ağ kimlik doğrulaması, kalıcı medyada depolanan uzantılar için destek, entegre bir önyükleme yöneticisi ve hatta tanılama yardımcı programları veya flaş güncellemeleri gibi diğer EFI uygulamalarını çalıştırmak için bir kabuk ortamı sayılabilir. Ayrıca hem mimari hem de sürücüler CPU'dan bağımsızdır, bu da daha geniş bir işlemci yelpazesine (örneğin ARM mimarisini kullananlar dahil) kapı açar.

Ancak UEFI hala yaygın değil. Her ne kadar büyük donanım şirketleri neredeyse tamamen UEFI kullanımına geçmiş olsa da, yeni ürün yazılımını hâlâ tüm anakartlarda veya tüm anakartlarda aynı şekilde kullanımda bulamayacaksınız. Birçok eski ve daha ucuz anakart da hala BIOS sistemini kullanıyor. [7]

MBR, GPT ve BIOS, UEFI'ye karşı

Genellikle MBR ve BIOS (MBR + BIOS) ile GPT ve UEFI (GPT + UEFI) el ele gider. Bu, bazı sistemler için zorunludur (örn. Windows), bazıları için ise isteğe bağlıdır (örn. Linux).

http://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table#Operating_systems_support

http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface#DISKDEVCOMPAT

MBR'den GPT'ye dönüştürme

http://www.rodsbooks.com/gdisk/mbr2gpt.html adresinden

Gdisk'in sıra dışı özelliklerinden biri, bir MBR bölümleme tablosunu veya BSD disk etiketini okuma ve diskteki bölümlerin içeriğine zarar vermeden GPT formatına dönüştürme yeteneğidir. Bu özellik, MBR'lerin veya BSD disk etiketlerinin sınırlamalarının çok zahmetli hale gelmesi durumunda (örneğin, çoklu önyükleme yapılandırmasına daha fazla işletim sistemi eklemek istiyorsanız ancak eklemek istediğiniz işletim sistemleri çok fazla birincil bölüm gerektiriyorsa) GPT'ye yükseltmeyi mümkün kılmak için mevcuttur. MBR diskine sığacak şekilde.

MBR'den GPT'ye dönüşümler, MBR bölümleme şemasındaki verimsizlikler nedeniyle işe yarar. Bir MBR diskinde, diskin ilk silindirinin büyük kısmı kullanılmaz; yalnızca ilk sektör (MBR'nin kendisini tutan) kullanılır. Diskin CHS geometrisine bağlı olarak, bu ilk silindirin GPT başlığını ve bölüm tablosunu depolamak için yeterli alan olması muhtemeldir. Benzer şekilde, silindir (BIOS ve diski ilk olarak bölümlendiren araç tarafından görüldüğü gibi) eksik olacağından, diskin sonundaki alanın kullanılmadan kalması muhtemeldir, dolayısıyla son birkaç sektör kullanılmadan kalacaktır. Bu, yedek GPT başlığı ve bölüm tablosu için yer bırakır. (1 MiB hizalaması ile bölümlenen diskler bazen diskin sonunda boşluk bırakmaz; bu da en azından son bölümü silmediğiniz veya yeniden boyutlandırmadığınız sürece GPT biçimine dönüşümü engelleyebilir.)

Bu nedenle MBR'yi GPT'ye dönüştürme görevi, MBR verilerinin çıkarılması ve verilerin uygun GPT konumlarına doldurulması haline gelir. Bölüm başlangıç ve bitiş noktalarının yönetimi kolaydır; ancak önemli bir uyarı vardır: GPT fdisk, CHS değerlerini yok sayar ve yalnızca LBA değerlerini kullanır. Bu, çok eski yazılımlarla bölümlenmiş disklerde dönüştürme işleminin başarısız olacağı anlamına gelir. Diskin boyutu 8 GiB'nin üzerindeyse GPT fdisk ihtiyaç duyduğu verileri bulmalıdır.

Dönüşüm tamamlandığında bölümler arasında bir dizi boşluk olacaktır. Bölüm kümesinin başlangıcındaki ve sonundaki boşluklar, daha önce bahsedilen dönüşümün işe yaramasına izin veren verimsizliklerle ilgili olacaktır. Mantıksal bölümlerin tahsis edilmesindeki verimsizlikler nedeniyle, her bölümden önce mantıksal bölüm olan ek boşluklar mevcuttur. Bu boşluklar muhtemelen oldukça küçük olacaktır (birkaç kilobayt), dolayısıyla bu alanlara kullanışlı bölümler yerleştirmeniz pek mümkün olmayacaktır. Boşlukları ortadan kaldırmak için bölümlerinizi GNU Parted ile yeniden boyutlandırabilirsiniz, ancak böyle bir işlemin riskleri, birkaç kilobaytlık disk alanının kurtarılmasının çok küçük faydalarından daha ağır basar.

BIOS'tan UEFI'ye geçiş

Bakınız: UEFI_-_Install_Guide#Switching_from_BIOS_to_UEFI

Not

[MBR + BIOS]'tan [GPT + UEFI]'ye geçiş yapılıyor

BIOS'tan UEFI'ye geçiş 2 bölümden oluşur:

Ben. Diskin MBR'den GPT'ye dönüştürülmesi. Yan Etkiler - Olası Veri Kaybı, aynı diskte yüklü olan diğer işletim sistemleri önyüklenebilir veya önyükleme yapmayabilir (örn. Windows).

ii. BIOS'tan UEFI'ye geçiş (ve GRUB'u UEFI modunda yükleme). Yan Etkiler - Diğer işletim sistemi (hem Linux hem de Windows olabilir) önyüklenebilir veya önyükleme yapmayabilir, systemd ile GPT bölümleme tablosundaki /etc/fstab dosyasındaki takas bölümünü açıklamanız gerekir (bir takas bölümü kullanıyorsanız).

MBR'den GPT'ye geçiş yaptıktan sonra muhtemelen kurulu Manjaro'nuz çalışmayacaktır, dolayısıyla böyle bir durumda ne yapacağınızı önceden hazırlamanız gerekir. (örneğin, canlı bir disk kullanarak chroot yapmak ve GRUB'u UEFI yoluyla kurmak)

Ve Windows 8'in MBR yöntemiyle kurulması durumunda UEFI yöntemine uygun olarak onarılması/yeniden yüklenmesi gerekir.


Geribildirim

Sorularınız, önerileriniz, eleştirileriniz? Lütfen buraya gönderin: [8]


Ayrıca Bakınız

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.