Manjaro Worker - Giriş

Worker - Giriş

From Manjaro
This page is a translated version of the page Worker - An Introduction and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Türkçe • ‎русский
A.Worker.Setup.png


Genel Bakış

Ne yazık ki Ralf Hoffmann'ın sitesindeki belgeler (diğer uygulamaların yanı sıra Worker'ın da yaratıcısıdır) eksiktir ve bazı kısımları en azından biraz güncelliğini kaybetmiştir. Temel olarak, Worker'ın kendiniz için nasıl yapılandırıldığının çoğunu elinizi tutmanıza gerek kalmadan çalışırsınız. Bununla birlikte, GUI Çalışan Yapılandırma Yöneticisi oldukça açıklayıcıdır.


Worker.configuration.main.png

Yukarıda gösterilen Worker Yapılandırma ekranı, içinde mevcut olan yapılandırma seçeneklerinin türleri hakkında size fikir verecektir. Worker, Jonathan Potter'ın muhteşem Amiga dosya yöneticisi Directory Opus 4.**'ten ilham almış olabilecek son derece yetenekli bir dosya yöneticisidir. Worker birçok yönden DOpus'un yeteneklerini aşıyor, ancak dahili olarak DOpus ile aynı ölçüde çoklu görev yapmıyor.

Ralf, Worker'ı uzun yıllardır geliştiriyor. Gücüne dair bir tanıtımı bu sayfada bulabilirsiniz.


Yükleme Worker

Worker, AUR'da worker paketi olarak mevcuttur. Favori grafik paket yöneticinize veya şu komutu kullanarak yükleyebilirsiniz:

  pamac build worker


Worker adındaki bu Dosya Yöneticisi ne yapabilir?

Worker genellikle oldukça basit bir düğme kurulumuyla kurulur. Daha sonra Worker'ı Worker'ın olmasını istediği şekilde yapmak kullanıcıya kalmıştır. Bu, Çalışan Yapılandırma paneli kullanılarak yapılır. Worker penceresinin sol üst köşesindeki C - Yapılandırma tuşuna basılarak bulunan A - Hakkındanın hemen yanındadır.

Worker inanılmaz derecede çok yönlüdür; aşağıda Worker'ın yapabileceği bazı şeylerin kısa bir listesi bulunmaktadır:

  • Yerleşik komutları çalıştırmak için yapılandırabileceğiniz (çok sayıda) düğmelere sahiptir.
  • Worker'ın dosya listesi ekranlarından birinde seçtiğiniz bir veya daha fazla dosya üzerinde çalışacak şekilde ayarladığınız harici uygulamaları çalıştırın.
  • Worker, Worker'ın dosya listesi ekranlarında gösterilen dosyalarla hiçbir ilgisi olmayan uygulamaları arayabilir.
  • Sizin veya başkalarının oluşturduğu kısa veya karmaşık komut dosyalarını çalıştırabilirsiniz.
  • Sırayla yürütmek için yukarıda belirtilen farklı komut türlerinden istediğiniz sayıda birleştirin.

Yukarıdakiler, Worker'ın yapacak şekilde yapılandırılabileceği şeyin yüzeyini zar zor çiziyor. Çok hızlıdır ve X.org'dan başka bağımlılığı yoktur.

Çok basitten son derece karmaşık olana kadar değişen özel görevlerin tümü, İşçinin kapasitesi dahilindedir.


Renklerinizi, Yazı Tiplerinizi seçin

Worker'ın çok sayıda ekran görüntüsünü burada bulabilirsiniz: [1]

Yukarıdaki bağlantıda gösterilen ekran görüntüleri her ne kadar bilgilendirici olsa da, Worker ile renkli olarak neler yapılabileceğini size göstermiyorlar. Belirli renkleri iyi bir etki için kullanabildiğiniz için gözlerinize/zevkinize uyacak ve Worker'ı daha kolay kullanılabilir ve daha pratik hale getirecek çeşitli renkler kullanmak (özellikle DELETE , Reboot , Shutdown & gibi komutlarda olduğu gibi tehlikenin olduğu yerlerde) Bu sayfadaki ilk ekran görüntüsü, renklerin bu şekilde kullanımına oldukça iyi bir örnektir.

Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi ana arayüz renklerini seçebilmenin yanı sıra, kullanılacak renk sayısını da ayarlayabilir ve renkleri kendinize uyacak şekilde değiştirebilirsiniz.


Worker.user.interface.colours.png


Worker'ı kurduğunuzda kullanmak istediğiniz yazı tipini ve yazı tipi boyutunu seçebilirsiniz. Yazı tiplerini seçmek Worker'ın en tarih öncesi kısmı gibi görünüyor, ancak bu düzenleme itibariyle yazı tipi seçimi artık eskisinden çok daha iyi. Neyse ki buna ihtiyacınız varsa/yapmak istiyorsanız, bunu bir kez yaptıktan sonra yazı tiplerini yeniden boyutlandırma konusunda yapacak pek bir şey yoktur. Worker'ın yazı tiplerini boyutlandırma konusunda daha fazla bilgi için Worker belgelerinin bu sayfasına bakın: [2]


Worker.font.settings2.png


Yollar ve Yer İşaretli konumlar

Özel Yol düğmeleri ayarlayabilirsiniz (düğmelerin Yol kümesi, ana düğme kümesinin sol tarafındaki sütundur) istediğiniz sayıda yol düğmesi kümesine sahip olabilirsiniz, sağ düğme kümesini kullanarak bu kümeler arasında geçiş yapabilirsiniz fare düğmesi (RMB).


Worker.path.button.bank.config.png


Hazır Yol konusuna gelmişken, sisteminizde sık kullanılan konumlar (yollar) arasında geçiş yapmak için yer işaretlerini de kullanabileceğinizi belirtmeliyim. Sekmeler her dosya listesi penceresinin üst kısmında yer alır; fare işaretçiniz ve farenin sol düğmesi (LMB) ile bu listeyi gösterecek sekmeye basarak sisteminizin farklı bir bölümündeki dosyaların listesine gidersiniz.


Özel Düğme Yapılandırması

Ayrıca İşçi komut düğmesi bankasını/bankalarını kendinize uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bunların kaç satırdan ve kaç bankadan oluşacağını da seçin (her banka aynı sayıda düğmeye sahip olacaktır). İşçi penceresindeki alt çubuğa basarak bir sonraki ana düğme kümesine geçersiniz - tarih/saati, boş RAM'i, takas kullanımını tutar - ancak bu da bir şekilde yapılandırılabilir.


Worker.button.panel.config.png


İlk Worker kurulumunun bir parçası olarak gelen düğmeleri kullanmak mümkündür, ancak yapılandırmanızı ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde düzenlemek daha yaygındır. Ekran görüntüsünde sağ üst köşede "köpek kulaklı" bir düğme gördüğünüzde bu, üzerinde RMB'nizi kullanırsanız altında saklanan başka bir düğme seçeneğine erişebileceğiniz anlamına gelir. (Örneğin, mevcut dosyaları düzenlemek için üstteki düğmede Düzenle yazabilir ve RMB aracılığıyla erişilen düğmenin altında yeni dosyalar oluşturmak için Yeniyi Düzenle yazmasını sağlayabilirsiniz.)


Worker.configure.button.own.command.png



Worker.configure.button.own.command.Options.png


Dosyalarda harici uygulamaları kullan

Worker dahili metin ve resim görüntüleme yetenekleriyle birlikte gelse de, Worker'ı daha güçlü harici programlar kullanacak şekilde de ayarlayabilirsiniz. Örneğin, görüntüleri görüntülemek için Geegie'yi kullanabilirsiniz. Geegie'yi mevcut çeşitli görüntü dosyası türleriyle ilişkilendirerek (Worker Yapılandırma GUI'sini kullanarak), Worker ekranında bir görüntü dosyasına çift tıkladığınızda, Geegie onu görüntüler (ihtiyacınız varsa, farklı görüntü görüntüleme veya düzenleme programları tarafından açılacak farklı görüntü türleri ayarlayabilirsiniz).


Worker.file.type.config.png


Daha sonra fare tekerleğini kaydırarak bu dizindeki tüm görselleri görüntüleyebilir veya Geegie'ye tam ekrana geçmesini ve görsellerden oluşan bir slayt gösterisi oynatmasını söyleyebilirsiniz veya Geegie'nin o içindeki görsellerden herhangi biriyle yapmanıza izin vereceği diğer şeyleri yapabilirsiniz. dizin.

RMB F3 - Resimleri Göster düğmesine tıklarsanız (evet, işlev tuşlarını da kolayca ayarlayabilirsiniz), Resimleri Düzenle ifadesini göreceksiniz ( RMB düğmelerinin tümü, üst LMB'ye erişilen düğmelerden farklı renklerdedir). Worker'da vurgulanmış bir görüntü dosyanız varsa, seçtiğiniz düzenleyiciniz, vurgulanan dosya düzenlenmeye hazır olarak açılacaktır.

Bu, sisteminizde düzenlemek/görüntülemek için kullanmak istediğiniz bir programın bulunduğu her tür dosya için yapılabilir. Worker Yapılandırma GUI'sinde yer alan Dosya Türü listesi (liste önceki resimde gösterilen kısımdır) çok büyüktür, son derece yapılandırılabilir (on dört farklı özel kullanıcı seçeneği gibi bir şey ayarlanabilir) ayrıca şunları yapabilirsiniz: özel dosya türlerini oldukça kolay bir şekilde ekleyin.

Örneğin, .pdf dosyaları için Evince'yi, .html dosyaları için Firefox'u ve .txt dosyaları için Leafpad'i kullanabilirsiniz. Hem Yeni dosyalar oluşturmak hem de mevcut dosyalar üzerinde çalışmak için sudo Leafpad düğmelerini ayarlamak mümkündür. Böylece, /etc içinde bir yapılandırma dosyası seçebilir ve ardından üzerindeki Worker sudo Leafpad düğmesini kullanabilirsiniz, bu da Worker'ın, adınızı girmeniz gereken bir terminal penceresi açmasına neden olur. sudo şifresini değiştirdiğimde, /etc'deki yapılandırma dosyası Leafpad'de gösterilecek ve düzenlemem ve değişiklikleri kaydetmem için hazır olacak.

Elbette, Worker ekranınızdaki dosyalarla hiçbir ilgisi olmayan programları çağırmak için düğmeleri kullanabilirsiniz. Basit veya karmaşık komut dosyalarını normal kullanıcı olarak veya kök ayrıcalıklarıyla bir düğmeden çalıştırabilir, uygulamaları, komut dosyalarını ve aklınıza gelebilecek çoğu şeyi sırayla çalışmak üzere birleştirebilirsiniz. Worker ile yapmak istediklerinizi yapmak sizin hayal gücünüze kalmıştır.


Worker özelleştirmeyi sevenler için tasarlandı

Bu, Worker'da gerçekten sevdiğim şeyin bir parçası. Worker'ın yapmasını istediğiniz şeyi yapmasını sağlayabilirsiniz ve işleri başkasının yapmanızı istediği şekilde yapmak zorunda kalmak zorunda kalmazsınız.

Pencereler ve simgelerle çalışmayı seven biri değilseniz, bunların hepsi iyi ve güzel. Bu koşullar altında Worker'ın tam olarak istemediğiniz şey olduğunu görürsünüz (hatta Worker'ın tarih öncesi olduğunu bile düşünebilirsiniz!).


Worker yapılandırmanızı yedekleyin ve başka bir yerde kullanın

Özel ~/.worker/config dosyanızı (bu dosyanın yedeğini tutmak GERÇEKTEN iyi bir fikirdir) kaydedebilirsiniz. Yapılandırmanızı bozulma veya başka bir nedenle kaybolmaktan kurtarmanın yanı sıra, ~/.worker/config dosyanızı diğer Linux kurulumlarına aktarabilirsiniz. Ayrıca ~/.worker/config dosyasını doğrudan bir metin düzenleyiciyle de düzenleyebilirsiniz; bu bazen yararlı olabilir.


Worker yapılandırma dosyasını doğrudan düzenleyin

Örneğin, Worker yapılandırma dosyasını daha düşük çözünürlüklü bir monitör kullanan başka bir sisteme aktarırsanız, daha sonra bu makinede Worker aktardığınız özel yapılandırmayla çalıştırdığınızda, görüntü çok yanlış olacak ve Worker'ı oldukça kullanılamaz hale getirecektir. Büyük yazı tipleri bunu yapmayı imkansız hale getirdiği için yazı tipi boyutunu değiştirmek için GUI yapılandırmasına erişemeyebilirsiniz (Çalışan Yapılandırması GUI'sinin gerekli tüm bölümlerini göremiyor/erişemiyor).

Böylece ~/.worker/config dosyasını doğrudan bir metin düzenleyiciyle düzenleyebilir, yazı tipi bölümüne ilerleyebilir ve boyutları değiştirebilirsiniz. Kaydedin, Worker'ı yeniden başlatın, Worker Configuration GUI'sine gidin ve yapılandırmayı yeni makineye uyacak şekilde ayarlayın/ince ayar yapın.

Eğer bu sorunla karşılaşırsanız, bu, ~/.worker/config dosyasının düzenlemeniz gereken kısmıdır.

fonts {
        globalfont = "-*-verdana-bold-r-normal-*-14-*-*-*-*-*-*-*";
        buttonfont = "-*-verdana-bold-r-normal-*-14-*-*-*-*-*-*-*";
        leftfont = "-*-verdana-bold-r-normal-*-14-*-*-*-*-*-*-*";
        rightfont = "-*-verdana-bold-r-normal-*-14-*-*-*-*-*-*-*";
        textviewfont = "fixed";
}
        xftfonts {
        globalfont = "Sans-18";
        buttonfont = "Sans-20";
        leftfont = "Sans-24";
        rightfont = "Sans-24";
        textviewfont = "Sans-20";
}

Yukarıdakilere bakarak, büyük 18 -> 24 boyutlu yazı tiplerinin bulunduğu yerin xfgfonts bölümü olduğunu görebilirsiniz, yani tüm bu sayıları uygun şekilde küçültüp, ardından Çalışan Yapılandırmasını kullanabilirsiniz. İçe aktarılan ayarlarınıza yeni makineye uyacak şekilde ince ayar yapmak için GUI.



Worker'ın istediğiniz şekilde çalışmasını sağlamak

Yukarıdakilerin size Worker'ın nasıl çalıştığı hakkında daha fazla fikir vereceğini umarız, Worker'ı kendinize ait hale getirmelisiniz, bu hemen olmaz, ancak temelleri anladıktan sonra kolaylaşır. Gerçekten Çalışan Yapılandırma GUI'sine girmeniz ve ona aşina olmaya başlamak için etrafınıza bir göz atmanız gerekir.

Düğmeleri ayarlamak için, diğer düğmelerin nasıl ayarlandığına bakın; Worker'a özgü belirli seçeneklerin (gelecek örnekteki {f} gibi) yaygın olarak kullanıldığını görmeye başlayacaksınız. Çalışan ekranında vurguladığınız bir dosyayı açmak istiyorsunuz. Aşağıdaki örnek (gerçekte kendi sisteminizde çalışan Worker'da baktığınızda burada göründüğünden çok daha net ve basittir).



Seçenekler, Seçenekler...

Worker.button.config.Option.flags.png


Yukarıdaki iki örnekte görüldüğü gibi kendi komutunu girdiğiniz program: alanının sonundaki O tuşuna bastığınızda görülebilen 47 adet Option flag bulunmaktadır. , leafpad'den hemen öncedir.

Bu 47 Seçenek arasından muhtemelen hepsini kullanmanıza gerek kalmayacak. Seçeneklerin neler yapabileceğine baktığınızda çok sofistike olabildiğinizi ancak bunun bir zorunluluk olmadığını göreceksiniz.

Önceki resimde, resmin sağ tarafındaki pencerede bu 47 Seçenek bayrağının bir kısmı gösterilmektedir.


Yerleşik Komutlar

Worker'da şu anda yerleşik 61 komut bulunmaktadır. Yeni bir düğme oluşturmak istediğinizde (ve Komut Ekle düğmesini seçtiğinizde bunlar listelenir. Aşağıdaki ekran görüntüsü bu 61 komuttan bazılarını göstermektedir.


Worker.built.in.commands.png


Komutları Sıralama

Ayrıca birden fazla komutun sırayla listelenmesini de sağlayabilirsiniz. Bu, bir düğmeyi istediğiniz şeyi yapmak için ayarlarken, bir komut oluşturduktan sonra o pencereden çıkmak yerine başka bir komut ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Bunu dilediğiniz gibi tekrarlamaya devam edebilirsiniz.

Yukarıdaki görüntünün zaten bir komutu var (Worker'ın dosya listelerinden birinde seçilen bir görüntüyü göstermek için Geegie'yi kullanıyor), herhangi bir nedenle bunları sıralamanız gerekirse daha fazla komut ekleyebilirsiniz. Komutlar, hem yerleşik komutların hem de harici programların herhangi bir karışımı olabilir.


Özet

Worker dosya yöneticisi kesinlikle herkesin kurup kullanmak isteyeceği bir yönetici değildir. Her ne kadar bizim için uygun olsa da, onu ne kadar çok kullanırsak, Worker'ı ne kadar çok tanırsak, onu tam istediğimiz gibi olacak şekilde o kadar yapılandırırız.

Worker içerisinden çağırdığımız, hangi tür dosyalar üzerinde çalışmak için kullandığımız uygulamaları, hangi yolu seçersek seçelim, değiştirmek çok kolaydır. İşçi bunu umursamaz, o bunun için yapılmıştır (yani, bunun bir kısmı için yapılmıştır).


Ayrıca Bakınız

İlgili geri bildirimlerinizi ilgili Forum Konusu'na gönderebilirsiniz.

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.