Manjaro: Farklı Bir Canavar Türü

This page is a translated version of the page Manjaro:A Different Kind of Beast and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Türkçe • ‎español • ‎français • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎العربية • ‎فارسی • ‎中文(中国大陆)‎
Manjaro.png

Genel Bakış

Manjaro Arch tabanlı ve Arch uyumlu olmasına rağmen Arch değildir. Bu nedenle, Arch'ın kurulumu kolay veya önceden yapılandırılmış bir versiyonu olmaktan çok uzak olan Manjaro, aslında çok farklı türde bir canavardır.

Aslında Manjaro ve Arch arasındaki farklar, popüler Ubuntu dağıtımı ile onun Mint ve Zorin dahil birçok türevi arasındaki farklardan çok daha büyük. Manjaro'nun daha net anlaşılmasına yardımcı olmak için bazı temel özellikleri özetlenmiştir.

  • Manjaro Arch'tan bağımsız olarak ve tamamen farklı bir ekip tarafından geliştirildi.
  • Manjaro yeni gelenlerin erişebileceği şekilde tasarlanmıştır, Arch ise deneyimli kullanıcıları hedeflemektedir.
  • Manjaro yazılımı kendi bağımsız depolarından alır. Bu depolar ayrıca Arch tarafından sağlanmayan yazılım paketlerini de içerir.
  • Manjaro, Manjaro Donanım Algılama (mhwd) yardımcı programı ve Manjaro Ayarlar Yöneticisi (msm) gibi kendi dağıtıma özgü araçları sağlar.
  • Manjaro, Arch ile karşılaştırıldığında çalışma şekli açısından çok sayıda ince farka sahiptir.

Bu farklılıkların daha ayrıntılı bir özeti aşağıda verilmiştir.

Manjaro kernel management

Warning
It is important to know the kernel definitions. The Linux kernel project uses three definitions
  1. Mainline (Development)
  2. Stable (Mainline which have passed rc7/rc8)
  3. Long Term Support (LTS)

Linux Kernel project release

When reading Manjaro documentation either on this Wiki or the forum you will often see an expression such as latest stable or latest LTS and those are the terms used by the upstream project.

A stable kernel is NOT LTS - a subtle but very important difference.

When a Manjaro ISO is released it contains the latest Long Term Support (LTS) as defined by upstream kernel project. This practise makes it possible to install Manjaro and keep it running using the LTS kernel - if not for ever - then for a very long time.

The latest and greatest hardware may have poor or non existing support using the LTS kernel. Such hardware will require you to use what is referenced as the stable kernel.

The stable kernel goes End Of Life (EOL) when the next mainline becomes stable which happens roughly every 2 months. If you are using the stable kernel - not LTS - you will have to ensure you are syncing the next stable kernel.

A stable kernel on Manjaro is never synced to the next stable kernel like you may be used to with an Arch Linux install.

If you neglect you are running an EOL kernel you will get various driver issues - most prominently Nvidia drivers - when the EOL kernel is removed from the repo. Such issues is not a Manjaro fault but a fault of the system admin who neglected proper system maintenance.


Özel Depolar

Özel Kullanıcı Dostu Araçlar

Manjaro'yu Arch ve diğer Arch tabanlı dağıtımlardan ayıran bir diğer özellik de genel sistem bakımını kolaylaştıracak araçlara odaklanmasıdır. Bu, kolay bir grafik yükleyici ve önceden yapılandırılmış masaüstü ortamları sağlamanın çok ötesine uzanır. Manjaro ayrıca özel olarak Manjaro Ekibi tarafından geliştirilen bir dizi güçlü araç da sağlar.

Manjaro Donanım Tespiti

Mhwd2.png
Manjaro Donanım Algılama (mhwd)

mhwd komutu, genellikle kurulum işlemi sırasında donanımınızın sizin için otomatik olarak algılanmasını ve yapılandırılmasını sağlar. Buna hibrit grafik kartları desteğinin yanı sıra Virtualbox sanal makine kurulumları için modül bağımlılıkları gibi her şeyin ayarlanması; ancak teknik bilgisi sınırlı olan kullanıcılar tarafından da bu görevi kolaylıkla üstlenmek amacıyla kullanılabilir.

grafik kartlarının manuel olarak nasıl yapılandırılacağına dair bir kılavuz sağlandı.

Manjaro Çekirdek Tespiti

Screenshot mhwd-kernel.png
Manjaro Donanım Algılama Çekirdeği (mhwd-çekirdeği)

Birden fazla çekirdeğin kullanımına yönelik otomatik destek, Manjaro'nun tanımlayıcı bir özelliği olsa da, mhwd-kernel komutu aynı zamanda teknik bilgisi olmayan kullanıcılara bunları kolayca yönetme yetkisi de verir. Bu, yeni yüklenen çekirdeklerin, Manjaro'yu Virtualbox içinde çalıştırmak için gerekli olanlar gibi, kullanılan modüllerle otomatik olarak güncellenmesini içerir.

Çekirdeklerin nasıl yönetileceğine ilişkin kılavuz sağlandı.

Manjaro Ayarlar Yöneticisi

Screenshot msm.png
Manjaro Ayarlar Yöneticisi (msm)

Bu kullanıcı dostu uygulama, kullanıcı hesaplarını hızlı ve kolay bir şekilde yönetmenize, yeni dil paketleri kurmanıza ve hatta sisteminizin varsayılan dilini ve klavye düzenini anında değiştirmenize olanak tanır. msm aynı zamanda kurulu dil paketleri için mevcut güncellemeler konusunda da sizi otomatik olarak bilgilendirecektir.

Son zamanlarda grafik kartınız için birden fazla çekirdek ve sürücü arasında seçim yapmanın ve yüklemenin kolay yolları gibi yeni özellikler eklendi.

Manjaro Ayarlar Yöneticisi hakkında daha ayrıntılı açıklamalar için lütfen buraya bakın.

Pamac Paket Yöneticisi

Screenshot pamac.png
Pamac - Grafik Yazılım Yöneticisi

Manjaro Ekibi tarafından özel olarak geliştirilen bu sezgisel uygulama, yazılım uygulamalarını ve paketlerini kolayca aramanıza, yüklemenize, kaldırmanıza ve güncellemenize olanak tanır. pamac ayrıca sizi herhangi bir güncelleme konusunda otomatik olarak bilgilendirecektir; Tek tıkla sisteminizi güncel tutun!

Pamac Paket Yöneticisi için daha ayrıntılı açıklamalar mevcuttur.


Çözüm

Manjaro kesinlikle bir canavar ama Arch'tan çok farklı türde bir canavar. Hızlı, güçlü ve her zaman güncel Manjaro, Arch işletim sisteminin tüm avantajlarını sağlar, ancak yeni gelenler ve deneyimliler için kararlılık, kullanıcı dostu olma ve erişilebilirlik konularına özellikle vurgu yapar. kullanıcılar aynı.

Bu nedenle, Manjaro işletim sistemiyle ilgili her türlü soru, mümkün olan en iyi yardım ve desteği alabilmek için Manjaro Forumu adresine yönlendirilmelidir. Hoşgeldiniz!